Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   (foto) Astăzi, Seară Franceză la…

(foto) Astăzi, Seară Franceză la Anim’est Chişinău

Vineri, 4 noiembrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est aduce la Cinema Odeon din Chişinău hiturile deceniului în filmul francez de animaţie, în cadrul Serii Franceze, organizate cu susţinerea Alianţei Franceze din Moldova şi a Institutului Francez. Jurnalistul francez de film de animație Alexis Hunot va prezenta și va discuta cu spectatorii despre Persepolis (2007) și Iluzionistul (2010), cele două lungmetraje franceze care au impresionat publicul și critica de film din întreaga lume și vor fi proiectate în premieră pe marele ecran în Moldova, la Anim’est Chișinău.

Vineri, 4 noiembrie, de la ora 18:00, la Cinema Odeon rulează Persepolis (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franţa-SUA, 2007), unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului, răsplătit cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, câştigător a două Premii César, nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA, selecționat și premiat la sute de festivaluri de film din lumea întreagă. Persepolis spune povestea subtilă a unei fete din Iran, în timpul Revoluţiei Islamice. Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiţă precoce şi directă în vârstă de 9 ani, speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea – forţând femeile să poarte văl şi întemniţând mii de oameni. Inteligentă şi neînfricată, fata îi fentează pe „gardienii sociali” şi descoperă muzica punk. Însă, din momentul în care unchiul ei este executat în mod arbitrar şi bombele încep să cadă peste Teheran în războiul cu Irak, frica de zi cu zi ce însoţeşte traiul în Iran devine palpabilă.

Apreciat pentru franchețe, onestitate, stilul puternic vizual și, nu în ultimul rând, umor, ecranizare a volumului cu același nume scris de Marjane Satrapi, Persepolis a făcut înconjurul lumii, stârnind reacții puternice și punând în discuție pretutindeni traume universale, precum dictatura, războiul sau lipsa egalității de șanse. Autoarea romanului și co-regizoarea Satrapi, refugiată în Vestul Europei în anii ’80, a devenit un nume extrem de cunoscut și o figură publică importantă o dată cu uimitorul succes al filmului.

Seara Franceză continuă la Anim’est Chișinău cu o altă premieră, de la ora 20:00. Filmul de deschidere al Anim’est 2010, Iluzionistul / L’Illusionniste (r. Sylvain Chomet, Franța – Marea Britanie, 2010), are un palmares la fel de bogat: după premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin de anul trecut, fiind selecționat, apoi, la sute de festivaluri de film din întreaga lume. Nominalizat la Oscar și Globul de Aur, Iluzionistul a câștigat Premiul Academiei Europene de Film, precum și Premiul César pentru Cel mai bun Film de Animație al anului trecut.

Adaptat după ultimul scenariu al regizorului, actorului şi scenaristului francez Jacques Tati, o figură-cult a istoriei filmului european, realizatorul celebrelor Vacanţa domnului Hulot (1953), Unchiul meu (1958) sau Jour de fête (1949), Iluzionistul împrumută umorul, delicateţea şi subtilităţile scenariilor lui Tati, într-o poveste despre condiţia artistului, neîmplinirile inerente acesteia, dar şi satisfacţiile şi înţelepciunea amară pe care un artist autentic le poate obţine. Filmul urmărește, pas cu pas, prietenia neobişnuită care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Tatischeff o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică, în sine.

Alexis Hunot este blogger şi jurnalist francez, pasionat şi specializat în filmul de animaţie. A realizat emisiunea Bulles de rêve la Radio Libertaire, a scris sau vorbit despre filme de animaţie pentru publicaţii prestigioase din Franţa, precum Synopsis, Positif sau televiziunile Canal Plus și France 5. A făcut parte din comitetele de selecție ale unor festivaluri de film din Franța, a participat la numeroase conferințe și a predat istoria filmului. Textele lui recente (în limba franceză) se găsesc pe blogul personal: www.zewebanim.com.

Ajuns pentru prima dată la Chișinău, Festivalul Internațíonal de Film de Animație Anim’est se bucură de susținerea importantă a Alianței Franceze din Moldova și a Institutului Francez. Pe lângă rolul său de operator cultural şi lingvistic al Ambasadei Franţei în Republica Moldova, Alianţa Franceză din Moldova asigură de asemenea, prin intermediul Spațiului CampusFrance, rolul de promovare a Învăţământului Superior în Franţa.

Aceasta animă și susține o reţea de 2 anexe, situate la Bălţi şi Nisporeni, şi 5 centre de resurse şi informare despre Franţa contemporană. Reţeaua de anexe şi centre de resurse răspunde unei veritabile cereri locale şi generează acţiuni deseori admirabile în beneficiul răspândirii limbii şi culturii franceze.

Alianţa Franceză din Moldova oferă cursuri de limba franceză, examene şi teste de evaluare a nivelului, diverse activităţi culturale, servicii de interpretariat și traducere, cursuri de limba română şi rusă pentru expatriaţi şi multe alte prestații logistice.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est organizează o ediție specială la Chișinău, în premieră pentru un eveniment de film major din România, în perioada 3-6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon. În cadrul acesteia vor fi proiectate câteva zeci de filme de scurt și lung metraj, vorbite în original și subtitrate în limbile română și rusă, iar publicul va putea întâlni o parte dintre realizatori. Informații complete se găsesc pe site-ul oficial www.animest.md, în limbile română, engleză și rusă.

Organizatori: ESTENEST, ALTfilm

Susţinut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (România), Arts and Culture Program of the Open Society Foundations, Institutul Cultural Român Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, Alliance Française de Moldavie, Institutul Francez, Primăria Municipiului Chişinău

Cu sprijinul: Springer & Jacoby România, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Moldova Film

Parteneri media: Pro TV Chișinău, Adevărul Moldova, Timpul